Hyvän päivän varalle

Kuinka monen olet kuullut tekevän jotain hyvän päivän varalle? Tai valmistautuvan parhaaseen mahdolliseen skenaarioon?

Kun mietin ihmistä, joka näin voisi toimia, minulle tulee mieleen lähinnä Esa Saarinen ja innostavimmat valmentajat joita olen kohdannut.

Miksi ihmeessä hyvään päivään varautumisen ilmiö ei ole levinnyt laajemmalle? Eihän se ole vain minkään ihmiskourallisen etuoikeus vaan asenne, jota kuka tahansa voi lainata ja käytellä kun siltä tuntuu.

Saatamme olla hieman kangistuneita oman ajattelun kaavoihimme.

Se toki on aivan luonnollista ja ymmärrettävää, sillä sehän palvelee ympäröivään yhteisöön sopeutumista varsin hyvin. Mutta palveleeko se omaa ja ympärillä olevien ihmisten hyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla?

Millainen olo sinulle tulee, kun mietit esimerkiksi pahan päivän varalle säästämistä? Ehkä turvallinen ja levollinen? Sitten kun se paha päivä osuu kohdalle, se ei tunnukaan enää niin pahalta. Onko silloin voittajafiilis – vai mietitkö mahdollisesti, miten selviät seuraavasta pahasta päivästä?

Mitä tapahtuisi, jos rupeaisit sen sijaan miettimään mitä hyvänä päivänä tapahtuisi? Miten se ohjaisi toimintaasi? Mikä käytöksessäsi muuttuisi?

Miten valmistautuisit esimerkiksi esitelmän pitämiseen, matkalle lähtöön tai treffeihin, jos tietäisit että odotettavissa on pelkästään hyviä päiviä? Kuvittele, että kaikki sujuu kevyesti kuin tanssi tähtien kanssa, ehkä jopa parhaalla mahdollisella tavalla.

Miten hyvän päivän ajattelu vaikuttaa oloosi? Pysähdy hetkeksi ja kokeile. Hengitä syvään ja totea, että tämä voikin olla aivan hyvä päivä. Millainen sinun hyvä päiväsi olisi?

hyvanpaivanpilvi

(Kuvassa esiintyvän hyvän päivän ikuisti obscurage)

Kun tiedostat tähän päivään ja hetkeen liittyvät ajatuksesi, sinulla on mahdollisuus viedä niitä juuri siihen suuntaan kuin haluat. Ajatukset antavat lähtölaukauksen sille, mitä elämässämme todella tapahtuu. Ajatukset viitoittavat mahdollisia vaihtoehtoja ja antavat siten virikkeitä toiminnallemme.

Ajatusten vaikutusta omaan olotilaan ei pidä myöskään väheksymän. Kulloinenkin olotila on kuin katalysaattori toiminnalle, kipinä liekille. Jos voimia ei ole, valitaan se helpoin mahdollinen vaihtoehto. Se on hyvä tiedostaa, ja lisäksi on hyvä tiedostaa minkälainen ajattelu tuo itselle eniten energiaa.

Omaa ajatuskokoelmaansa on syytä siis aika ajoin tarkastella ja muovailla siihen suuntaan, joka parhaiten tukee omia tavoitteita ja hyvää oloa.

En väitä etteikö vaaratilanteisiin ja riskeihin varautuminen olisi myös järkevää. Kannustan kuitenkin ottamaan siihen rinnalle myös hyvän päivän vaihtoehdon. Marja-Leena Savimäki, joka on yksi innostavista opettajistani, kiteytti idean näihin sanoihin:

Kannattaa ajatella se myönteinen ajatus.

Previous Post

Leave a Reply