Verkkoyhteisön viisi elementtiä, osa-4: Vuorovaikutus

Vuorovaikutus – mikä ihanan laaja otsikko. Mutta jospa pitäydytään tarkastelemassa sitä vain verkkoyhteisön perspektiivistä. Siellä, kuten oikeassa maailmassakin, vuorovaikutuksen motiivina on sosiaalisten tarpeiden täyttäminen, kuten vaikkapa tutustuminen ja suhteiden solmiminen tai jaetusta tiedosta keskustelu. Useaan suuntaan kimpoileva, usein toistuva kommunikaatio sykäyttää verkkoyhteisön eloon!

Verkkoyhteisön jäsenet ovat kautta aikain vuorovaikuttaneet keskenään ensisijaisesti nettikeskusteluin. Tekstiä ruudulla, hymiöillä tai ilman, jossain on jopa käytetty tähti-notaatiota toiminnan ilmaisuun, kuten: *läppäisee sinua turskalla*. Tekstiä on viuhunut edestakaisin sähköpostilistoilla, uutisryhmissä, irkissä, chateissa tai keskustelufoorumeilla. Nykyään suosituiksi ovat kohonneet myös blogit, mikroblogit (kuten Twitter), wikit ja erinäiset yhteisöpalvelut, kuten vaikkapa Facebook.

Uusien monimuotoisten palveluiden myötä myös vuorovaikutuksen muodot ovat muuttuneet tai pikemminkin saaneet uusia piirteitä. Verkosta löytyy tätä nykyä tekstimassojen lisäksi valtaisat määrät käyttäjien tuottamia ja jakamia kuvia, videoita ja äänitallenteita. Sivustosta riippuen sisältöjä voi jakaa eteenpäin, suositella, arvostella ja kommentoida. Joissain sisällöntuotantoon keskittyvissä yhteisöissä käyttäjät voivat vaikkapa kisailla aktiivisimman tuottajan tai arvostelijan tittelistä.

tahtei

Eikä unohdeta myöskään pelaamista, tuota vuorovaikutusmuodoista monitahoisinta. Pelejä löytyy joka lähtöön nettipokerista minigolffiin ja fantasiamaailmoissa seikkailuihin.

Oli vuorovaikutuksen muoto mikä tahansa, on julkisen tekstipohjaisen kommunikointimahdollisuuden tarjoaminen verkkoyhteisön elinehto. Muilla keinoin kun voi olla hieman hankalaa (joskin varmaan ihan mahdollista) täyttää kaikkia sosiaalisia tarpeita.

Ainut tekstin kanssa kilpaileva vaihtoehto, joka mieleeni tulee, on puhe, joka nykyään kantautuu verkon ylitse lähes reaaliajassa. Ehkäpä jossain verkon kolkassa on jo aktiivisesti kokoontuva nettipuhelukommuuni? Luultavasti videoita vaihtamalla voisi myös jonkinlaista yhteisöllisyyden ja ystävyyden tuntua synnyttää, mutta onhan se hieman hitaampaa niin.

Otan kommenttiosastolle mielelläni vastaan lukijakuntani kokemuksia uusista ja vanhoista verkkovuorovaikutuksen tavoista!

Leave a Reply