Elämän tarkoitus ratkesi liitoksistaan

Synkkänä syyskuisena maanantai-iltana sisäinen filosofini ilakoi pohtimalla ei sen enempää eikä vähempää kuin elämän tarkoitusta. Tällaiseen päätelmään se päätyi:

Elämän tarkoitus on elämä itse.

Suorastaan naurettavan itsestäänselvää. Elämä kyllä on selvillä itsestään, mutta me ihmiset käytämme ties kuinka monta hetkeä elämästämme pohtimalla sen tarkoitusta – huomaamatta, että toteutamme koko ajan sen tarkoitusta ja omaa osaamme tässä elämän näytelmässä.

Miksi elämällä tarvitsisi olla jokin itseään suurempi tarkoitus?

Elämä on jo kaikkinaisessa kirjossaan niin eeppisen hieno ja mahtava asia, että sitä tuskin on edes tarkoitettu ihmismielen ymmärrettäväksi. Se on tarkoitettu koettavaksi ja elettäväksi!

Mitä se elämä sitten on?

Kaiken olevaisen virtausta, jatkuvaa muutosta. Siinä jatkuvassa virrassa energia säilyy ja muuttaa muotoaan. Ihminen on yksi pieni pisara tässä alati aaltoilevassa elämän valtameressä.

kaunis_kaikkeus

Mikä on ihmisen elämän tarkoitus?

Elää se oma elämä ihmisenä, omana ainutlaatuisena upeana osana tätä suunnatonta maailmankaikkeuden sykkivää kudelmaa. Juuri sellaisena kuin sen valitsee ja juuri sellaisena kuin se vastaan tuleekin. Voihan sille toki joitain merkityksiä ja suurempia tarkoituksia antaa, jos niin haluaa. Mutta ihan yhtä hyvin voi jättää antamattakin ja olla ihan chillisti vaan.

Aiemmin ajattelin, että tarkoitus ihmisen elämälle tulee sen oman kutsumuksen löytämisestä ja toteuttamisesta. Uskon yhä, että jokainen pystyy sen oman jutun – tai ehkäpä useammankin – löytämään ja että sen toteuttaminen on nautinnollista.

Mutta ei sillä oman jutun tekemisellä tai tekemättä jättämisellä loppujen lopuksi ole mitään väliä. Elämä on ja menee ja toteutuu jo itsessään jokaisessa hetkessä, kohtaamisessa, tunteessa ja hengenvedossa.

Miten tästä kaikesta sitten parhaiten selviää?

Ottamalla ihan rennosti vaan. Jos jotain hyvää elämänstrategiaa näiden kaikenlaisten elämän sattumusten varalle kaipaa, niin olen huomannut monen viisaan ihmisen liputtavan kiitollisuuden puolesta. Se on semmoinen taianomaisen hyvin pelaava positiivisia tunteita generoiva filtteri, jota voin taas kerran itsekin suositella.

Leave a Reply