Enneagrammi

Kaikkihan rakastavat testejä? Sellaisia, jotka paljastavat joitain piirteitä, joita et vielä tiennyt tai oikeastaan tiedostanut itsessäsi olevan. Suorastaan pursuamme piileviä voimia ja salattuja kykyjä!

Suurin osa netissä vastaan tulevista testeistä on pitkälti viihdemielessä tehtailtuja, mutta seasta löytyy sellaisiakin, joiden tarkoituksena on avustaa ihan aidosti omaan persoonaan tutustumisessa. Erityisesti tuo jälkimmäinen kategoria kiehtoo itseäni, joten aion jakaa kanssanne muutaman testin, jotka olen kokenut itsetuntemuksen kehittämisen kannalta hyödylliseksi.

Enneagrammi-persoonallisuustesti jakaa ihmiset yhdeksään eri tyyppiin. Jako perustuu tyypeissä korostuviin luonteenpiirteisiin, ja ne vaihtelevat hieman koulukunnasta riippuen. Suomessa enneagrammia tunnetuksi tehneen Namasten jaottelu on seuraavanlainen:

  1. Tarkka Laadunvalvoja
  2. Avulias Huoltaja
  3. Tehokas Suorittaja
  4. Luova Individualisti
  5. Tutkiva Asiantuntija
  6. Uskollinen Kyseenalaistaja
  7. Innostuva Suunnittelija
  8. Vahva Vaikuttaja
  9. Sopeutuva Rauhanrakentaja

Enneagrammitestiin todennäköisimmin törmää yritysmaailmassa tai henkisen kasvun piireissä. Työympäristössä persoonallisuustyypin tunnistaminen avittaa sekä itseä että esimiestä parhaiden mahdollisten työtapojen ja tehtävien suunnittelussa. Elämän muillakin osa-alueilla on hyvä tiedostaa omat piirteensä ja taipumuksensa, jotka vaikuttavat niin sosiaaliseen kanssakäymiseen, parisuhteiluun ja ihan vaan itsensä kanssa toimeen tulemiseen. Omien toimintamalliensa ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat ensiaskeleita itsensä kehittämisen tiellä.

Enneagrammi nojaa käsittääkseni siihen oletukseen, että jokaiselle löytyy yksi ja oikea oma persoonallisuustyyppi, jonka piirteet tulevat esille eniten. Lähtökohta on testin uskottavuuden kannalta välttämätön, mutta itse suhtaudun siihen vähän varauksella: ihmisiä kun on hankala lokeroida tiukasti, ja kaikista löytyy kyllä vähän kaikkia piirteitä kun oikein kaivaa. Enneagrammissa joustoa on sen verran, että yhdeksänkulmaiseen kaavioon on lisäksi merkattu päätyyppien rinnakkaispersoonat, jotka voivat nousta esiin kun olemme stressaantuneita tai parhaimmillamme.

Testitulokseen vaikuttaa vallitsevan mielialan lisäksi se, mistä vinkkelistä itseään tarkastelee. Namasten sivujen Tunnista itsesi –korttitestissä pohdin enemmän sitä, millainen olen nyt tai millaisena haluaisin nähdä itseni. Esiin pompahti Innostuva Suunnittelija ja kakkosvaihtoehtona runotyttömäinen Luova Individualisti. Löydän helposti molemmat puolet itsestäni, ja väittäisin vielä että ne osuvat luonteenpiirteistäni päällimmäisiin. En kuitenkaan osaa sanoa kumpi olisi dominoivampi, se kun on niin tilannesidonnaista.

Samalta sivustolta löytyvässä RHETI-pikatestissä puolestaan pyydettiin pohtimaan asioita siinä valossa, millainen olen ollut suurimman osan elämästäni. Tulos olikin aivan erilainen eli Tutkiva Asiantuntijahan sieltä tupsahti. Tunnistan kyllä senkin menneisyydestäni ja tuolta jostain syvemmältä pinnan alta, mutta koen kasvaneeni enemmän noihin kahteen muuhun, ideoita ja luovuutta korostavaan suuntaan.

Vaikkei testi yksioikoisen oikeita vastauksia antaisikaan, se heittelee hyviä vinkkejä siitä minkälaisia voisimme olla. On opettavaista pläräillä eri tulosvaihtoehtoja läpi ja koettaa soveltaa niitä omalle kohdalleen miettimällä missä tilanteissa mitkäkin piirteet tulevat esiin.

Kaikkein eniten testistä saa mielestäni irti silloin, kun sen tekee yhdessä jonkun läheisen ihmisen kanssa. Ensin kumpikin voi tehdä testin itsenäisesti. Sitten istutaan saman koneen äärelle ja toinen tekee testin uudestaan vastaamalla kysymyksiin siten kuin hän ystävänsä kokee. Ääneen ajattelu on erittäin suotavaa, mutta kannattaa antaa testiä kliksuttelevan lukita vastauskorttinsa ennen kuin testin kohteena oleva lähtee sitä kommentoimaan.

Suosittelen kokeilemaan, silläkin riskillä että opitte itsestänne tai toisesta asioita jotka saattavat horjuttaa käsityksiänne!

Linkit:

Previous Post
Leave a comment

2 Comments

  1. Tosi hauskoja testejä, joista pystyy ammentamaan omia positiivisia puoliaan ja keskittymään niiden kehittämiseen!

    Reply

Leave a Reply