Verkkovelhokoulu

Verkkosivujen tekoa voi nykypäivänä opiskella katsomalla netistä opetusvideoita ja tekemällä niissä opastettuja harjoituksia. Se on ihan hyvä keino. Mutta voisiko sivunkuvauskielten opiskelusta tehdä niin hauskaa ja motivoivaa, että koko luokka jaksaa ja jopa haluaa tehdä harjoituksia koko koulupäivän?

Sellaisiapa pohdin suunnitellessani Metropolian Verkkoviestinnän perusteet -kurssille verkkosivun tekemisen saloihin johdattavia opetusmenetelmiä.

Motivaation kannalta olisi hyvä jos kukin voisi edetä harjoitusten parissa omaan tahtiinsa, mutta toisaalta olisi myös mukavaa jos porukka auttaisi toinen toistaan. Sekaan voisi ehkäpä ujuttaa ylimääräisiä kannustimia. Mitähän tapahtuisi jos tehtävät kuorruttaisi kourallisella pelillisyyttä ja kutoisi niiden välille kevyen juonen? Tekisi koko paketista jollain tapaa fantsun?

Päähäni rupesi ropisemaan ideoita pala kerrallaan – ja mitä niistä syntyikään kun ne loksahtelivat paikoilleen!

Opetusvideoihin nojaava, elementtejä tietokonepeleistä lainaileva, kavereiden auttamiseen kannustava, wiki-ympäristössä toimiva oppimispeli:

VERKKOVELHOKOULU

verkkovelhokoulu

Kurkistetaanpa sisälle…

Verkkovelhokoulun esittely

Hei kaikki wannabe web wizardit eli verkkovelhokokelaat ja tervetuloa verkkovelhokouluun!

Verkkovelhokoulu perehdyttää teidät verkkosivun laatimisen mysteereihin ja tarjoaa laajemman ymmärryksen siitä, miten maagiset merkintäkielet HTML ja CSS toimivat.

Opetussuunnitelmamme on jaettu 12 tasoon (level), joista kukin sisältää opetusvideon ja harjoitustehtävän. Tasolta toiselle siirtyäksesi (level up!) sinun on opeteltava uusi taito ja suoritettava siihen opastava tehtävä hyväksytysti. Apua tehtävän tekemiseen voit pyytää keneltä tahansa, mutta tehtävän voi hyväksyä suoritetuksi vain opettaja tai korkeamman velhopiirin jäsen.

Tutkinnon eri osien välillä siirtyäkseen on ansaittava paikkansa korkeamman velhopiirin riveissä. Korkeampaan velhopiiriin otetaan jäseneksi ne, jotka suorittavat siirtymäriittiin kuuluvan tehtävän ja osoittavat olevansa tarpeeksi arvokkaita (rahakkaita tai maineikkaita) heidän keskuuteensa.

Verkkovelhokoulussa sijaitsee Toivomuskaivo (wiki-sivu), jonka avulla voit esittää kysymyksiä koko luokalle. Kysymysten heittäminen Toivomuskaivoon kerryttää kyselijän mainetta (piste per kysymys). Toivomuskaivon avunpyyntöihin vastaamisesta saa sekä mainetta että mammonaa (yhden kutakin). Salaisesta avunannosta (esim. vierustoverin ongelman ratkominen) lahjoitetaan auttajalle yksi kultaraha.

Verkkovelhokoulun Kirjasto (toinen wiki-sivu) on oikea paikka jakaa ällistyttävän hienoja oivalluksia ja asioita, joita opintiellä tulee vastaan. Tiedon jakamisesta Kirjastossa saa palkkioksi mainetta (piste per linkki tai vinkki).

Ensi kertaa Verkkovelhokouluun saapuvat ovat Level 1 Wannabe Web Wizardeja.

Tutkinnon I osa: Web Wizard

Level 1: Basic Wisdom – HTML-dokumentin luominen ja perustagit.
Level 2: Shapeshifting -Tekstin muotoilu ja taustavärin vaihtaminen CSS:lla.
Level 3: DIVine Magic – Div-rakenne ja asemointi float-ominaisuudella

Initiation rite to Order of Web Wizards: Koodin validointi + 1 arvopiste (maine/raha)

Tutkinnon II osa: Awesome Web Wizard

Level 4: New Age Wisdom – HTML5:n semanttiset elementit
Level 5: New Age Divine Magic – HTML5-elementtien asemointi CSS:lla
Level 6: Summoning Magic – Testisisällön ja uusien sivujen luominen
Level 7: Pathfinding – Linkit, e-mail-linkit ja navigaatio
Level 8: Illusions – Kuvan lisäys HTML:n ja CSS:n avulla

Initiation rite to Order of AWW (Awesome Web Wizards): Firebug + 3 arvopistettä (maine/raha)

Tutkinnon III osa: Epic Web Wizard

Level 9: Advanced Illusions – Videon näyttäminen verkkosivulla
Level 10: Awesome Magic – CSS3-herkuttelua
Level 11: Extreme Illusions – Edistyneempää kuvallista ilmaisua verkossa

Initiation rite to Order of EWW (Epic Web Wizards): Salainen tehtävä + 5 arvopistettä (maine/raha)

Koko koulutuksen läpikäynyt henkilö on siis Level 12 Epic Web Wizard. Hän on voimassaan lähes jumalallinen ja ansainnut syvän kunnioituksen.

– – –

Verkkovelhokoulun tarkoitus oli tarjota riittävä ymmärrys sivunkuvauskielten toiminnasta, jotta opiskelijat sen käytyään pystyisivät soveltamaan oppimaansa omissa verkkosivuprojekteissaan. Tehtäviä paukutettiin läpi intensiivisesti 2-3 päivän ajan. Moni ehti oppia siihen mennessä olennaisimmat perusasiat eli etenemään kahdeksannelle tasolle saakka. Kohderyhmänä oli ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden graafisen suunnittelun opiskelijat, iältään haarukassa 18-30 vuotta. Arvelin kohderyhmän olevan ehkä vähän liian vanha velhoilemaan, mutta he tykkäsivät silti.

Poimintoja Verkkovelhokoulua liippaavasta kurssipalautteesta

“Verkkovelhokoulussa oppi uusia asioita hyvin nopeasti, näki oman kehityksensä ja paransi motivaatiota koodaukseen. Kyseiset tutoriaalit meni omiin kirjanmerkkeihin!”

“Oli tosi hyvä idea, että saatiin edetä omassa tahdissa.”

“Level-systeemi oli motivoiva ja hauska. Oli kiinnostavampi kuin jos olisi vain näytetty kankaalta miten asiat tehdään.”

“Verkkovelhokoulusta iso plussa ja papukaijamerkki! Olin jo valmiiksi halukas oppimaan nettisivun koodaamista ja kurssi kattoi enemmän kuin osasin odottaakaan ja oppiminen oli helppoa ja hauskaa velhojen maailmassa opiskellessa!”

“Opetus on ollut selkeää, käytännönläheistä ja osittain jopa hauskaa. :D”

Omia aatoksia parin testikierroksen jälkeen

Sykin ensimmäisen version Verkkovelhokoulusta kasaan yhdessä yössä, ja se osoittautui yllättävän toimivaksi. Nyt kun olen sitä himpun verran hinkannut, muutaman kerran testannut ja toimivaksi havainnut, tekisi mieli tehdä pelille oma sivustonsa. Näin peliä ei tarvitsisi luoda aina uudestaan jokaisen opetuspaikan wikiympäristöön.

Peliin olisi hyvä luoda myös aivan uudet suomenkieliset ohjevideot. Tehtävien etenemistä ja pelin käsikirjoitusta voisi vielä hioa entisestään. Siihen voisi lisätä tarinaelementtejä, tunnelmaa luovaa grafiikkaa ja ääniefektejä (vähintäänkin level up -äänet!).

Peli toimii parhaiten alle 20 hengen luokassa, sillä alkuvaiheessa opettajan apu on sen verran kysyttyä, että osa joutuu odottelemaan. Kun homma lähtee luistamaan, edistyneemmät oppilaat toimivat apuopettajina, mikä tasapainottaa tilannetta.

Jos kiinnostuit ideasta ja tiedät paikan, jossa Verkkovelhokoulu toimisi hyvin opetuksessa, ota yhteyttä jättämällä kommentti tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen noora.korppi ( ät ) gmail.com.

– – –

Projekti etenee. Käy tutustumassa Verkkovelhokouluun osoitteessa http://www.verkkovelhokoulu.fi

Leave a Reply