Mitä tunnetilaa olet tottunut toistamaan?

Kun omaa elämäänsä toisinaan pysähtyy tarkastelemaan, saattaa huomata että sitä värittävät lähestulkoon päivästä toiseen tietyt tunnetilat.

Tarkistapa huviksesi, mitä tunnet nyt? Mikä tunne on ollut vahvimmin läsnä tänään? Entä millä tunnesanoilla kuvaisit viime viikkoa? Koko kuukautta? Mitä toistuvia tunnepuolen kuvioita havaitset?

Voi olla, että olet kehittynyt niin taitavaksi toistamaan tutuimpia tunteitasi, ettet enää edes huomaa niitä. Niistä on tullut pinttyneitä perustiloja, joita ylläpitääksesi toimit ja ajattelet tietyllä tavalla, täysin automaattisesti.

Tiedostamattaan ihminen toimii siten, että saa sen mihin on tottunut.

Jos uskallat, voit jopa kysyä joltain läheiseltä ihmiseltä mitä havaintoja hän on tunnekokemuksistasi tehnyt. Se voi olla hyvinkin avartavaa. Muista kuitenkin, että hän kertoo vain oman tulkintansa. Sinulla on omasi. Kunnioittakaa toistenne tulkintoja.

Jos sinusta “ei tunnu miltään”, kysy itseltäsi mitä silloin tunnet. Onko se tyhjyyttä vai neutraali olotila vai jotain muuta? Kun annat olotilalle nimen, pystyt käsittelemään sitä samaan tapaan muiden tunteiden kanssa.

tunnekiemura

Ikään kuin tässä toistuisi jokin kuvio…

Ehkä olet totuttanut itseäsi joihinkin tunteisiin jo monen vuoden ajan. Ehkä olet oppinut jostain, että niin sinun vaan kuuluu tuntea. Tunteesta on jopa voinut tulla osa identiteettiäsi, jota ei ole tullut mieleenkään asettaa kyseenalaiseksi.

Miten jatkaisit lausetta: “Olen yleensä…”

Minä olen yleensä rauhallinen. Nuorempana olisin voinut vastata, että olen yleensä ahdistunut. Välillä olen iloinen, joskus surullinen.

Näinhän me olemme tottuneet puhumaan ja ajattelemaan. Jos aivan tarkkoja ollaan, kukaan meistä ei kuitenkaan todelliselta olemukseltaan taida olla mikään tunnetila. Meillä on vain tunnekokemuksia, jotka syntyvät reaktiona eri tilanteisiin ja niistä syntyviin ajatuksiin.

Sen kun tiedostaa, voi tuota tunnetiloja generoivaa automaattia ruveta ohjelmoimaan uudestaan. Jo tunnekokemuksista uudella tavalla puhuminen kiidättää sinut tunnekokemuksen myrskyisestä silmästä tarkastelemaan sitä ulkoa päin: “Minusta tuntuu…” tai  “Minulla on nyt … olo.”

tunnekiemuran käännös

Mitäs ihmettä tälle kuviolle nyt tapahtui?

Omien havaintojeni mukaan nykypäivän ihmisiä vaivaavat erityisesti seuraavanlaiset tunnepatternit eli usein toistuvat tunteet:

  • Stressaaminen
  • Itsensä tai muiden syyllistäminen
  • Kärsimättömyys
  • Riittämättömyyden tunne

Mitä tunnetilaa sinä olet tottunut toistamaan?

Jos tunnistit oman toistuvan tunnekaavasi, se on mainiota. Silloin tiedät varmasti myös vastauksen seuraavaan kysymykseen:

Miten teet sen?

Kun tulet tietoiseksi vastauksesta, sinun on jatkossa helpompi valita haluatko edelleen toistaa vanhaa tuttua kaavaa.

Tässä vielä jokunen tarkentava kysymys:

Millaisten ihmisten seurassa tunnetilasi vahvistuu? Entä lieventyy?
Millaisissa tilanteissa pääset toistamaan tuttua ja turvallista tunnetilaasi? Missä se ei onnistu?
Minkälaiset valinnat pitävät yllä sitä tunnetilaa, johon olet tottunut? Mitkä katkaisevat?

Aivan vastaavalla tavalla voit analysoida myös positiivisia tuntemuksia. Kun tiedostat minkälainen toiminta ja ajattelu vahvistaa niitä, on sinun helpompaa lisätä hyviä tuntemuksia elämääsi.

Leave a Reply