Rakkauden kieli

Kävin Koulussa vieraillessani kuuntelemassa oppitunnin parisuhteen rakentamisesta. Opettaja Meri Lundahl kertoi, että kestävää onnellisuutta lisäävä parisuhde ei synny ihan itsestään vaan sen hyväksi on toimittava.

Rakkaus ei ole vain tunne, joka tulee. Sitä voi ylläpitää ja kasvattaa toimimalla.

Toiminta on sopeutettava kumppanin rakkauskielen mukaiseksi, jotta toinen ylipäätään älyää että hänelle osoitetaan tässä nyt rakkautta.

Loogiselta kuulostaa. En ollut aiemmin tullut ajatelleeksikaan, että erilaisia rakkaudenosoituksia voisi jotenkin kategorisoida. Saati sitten sitä, että eri ihmiset ovat taipuvaisia osoittamaan huomiota toisiaan kohtaan eri tavalla – ja että osa viesteistä saattaa mennä täysin ohi tai tulla ymmäretyiksi väärin.

Kuinka sitten päästä perille toisten ihmisten rakkauskielistä? Meri vinkkasi, että kannattaa tarkkailla, miten muut kohtelevat sinua. Useimmiten ihmiset kohtelevat muita, kuten toivoisivat itseään kohdeltavan. (Haluan lisätä tähän sen, että kannattaa rajoittaa tuo toisten toiminnan jäljittely vain niihin positiivisiin eleisiin.)

Meri oli jakanut rakkauskielet kuuteen eri osioon:

  • Keskustelu
  • Toiminta
  • Läheisyys ja intohimo
  • Sanat
  • Palvelukset
  • Lahjat ja yllätykset

Kutakin on kuvailtu tarkemmin seuraavassa kuvassa.

Seuraavaksi onkin hyvä hetki harjoittaa hieman itsetuntemusta ja pohtia vastausta seuraavaan kysymykseen:

Mikä saa minut tuntemaan itseni rakastetuksi?

Tee lista eri rakkauskielistä omalla kohdallasi tärkeimmästä vähiten tärkeään. Mieti lisäksi muutamia konkreettisia tapoja, joiden kautta koet rakkaudenosoitusten toteutuvan elämässäsi.

Oppitunnilla huomasimme, että listan tekeminen oli melko hankalaa. Monet asiat kun tuntuvat tärkeiltä, ja eri asiat korostuvat eri hetkinä. Itse lähdin muodostamaan listaa sitä kautta, että pohdin minkä palasen haluaisin suhteessani ehdottomasti toimivan, jos vain yhden saisi valita, ja sitten lisäsin aina uuden.

Koska olen tällainen pohdiskeleva, keskustelusta ja kirjoittelusta tykkäävä tyyppi, listani kärkipäähän kohosivat keskustelu ja sanat. Toisaalta suhdetta ilman läheisyyttä on myös vaikea kuvitella. Ylipäätään arvostan sitä, että ihmiset osoittavat toisilleen välittämistä, joten olen kyllä otettu aina kun huomaan sitä osakseni saavani tavalla tai toisella.

Monen rakkauskommunikaatio varmasti on sekoitus useampia kieliä. Jotkut puolestaan pihtailevat tykkäilynsä osoittamista viimeiseen asti. Jos tuntuu, ettei kumppanilta heru huomiota ja rakkautta juuri koskaan, kannattaa tarkastella ensin osoittaako itse rakkautta toiselle siten, että toinen ymmärtää sen. Kannattaa myös tarkkailla, toimisiko toinen sittenkin jollain tapaa niin, että hän mielestään on jo hukuttanut sinut ylenpalttisiin rakkausannoksiin.

Joka tapauksessa, mielestäni paras keino tulla tietoiseksi oman rakkaan rakkauskielestä on kysyä ja keskustella asiasta suoraan. Yhdessä pohtimalla löydätte parhaat vaihtoehdot rakkauskieltenne yhteensovittamiseen, jolleivät ne jo luonnostaan loksahtele toistensa lomaan.

Voisitkin tästä napata kotitehtävän itsellesi ja ottaa rakkauden kieliin tutustumisen puheeksi, kun seuraavan kerran tapaat kumppaniasi. Toivotan kaikille riemukasta ja antoisaa rakkauden lisäämisen opettelua!

Previous Post
Next Post

Leave a Reply