Mitä on merkityksellinen elämä?

“Mitä tekisin elämälläni?”

Kas, siinäpä pulma. Mitä haluaisit tehdä?

“Jotain merkityksellistä.”

Hienoa. Mikä sitten olisi merkityksellistä?

“No siis, kyllähän sä tiedät, asiat jotka ovat merkityksellisiä.”

Mistä se merkityksellisyys asioihin tulee?

“Varmaan siitä, että joku ihminen on antanut jollekin asialle jonkun merkityksen.”

Aivan. Merkitys on selitys, jonka ihmismieli olemassaololle tai tekemisilleen haluaa antaa. Se on mielen ajatusrakennelma, joka perustelee asian tarkoituksen. Sillä havaintoihin ja oletuksiin perustuvalla ajatusrakennelmalla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Jos jokin asia on merkityksellinen, se ei vielä kerro asiasta mitään muuta kuin sen, että sillä on jokin merkitys. Merkitys itsessään ei ole mikään arvo. Jos todella haluat päästä merkityksellisyyden juurille, on sinun selvitettävä, mitä se merkityksellisyys tarkoittaa. Merkityksellisyys elämään ja tekemiseen löytyy usein sitä kautta, mitä sinä ihmisyydessäsi satut arvostamaan.

merkityssydamet

Miksi elämällä pitää sitten olla jokin merkitys tai olemassaololle selitys? Mitä ihminen saa siitä, kun pystyy ne selittämään? Jonkinlaisen oikeutuksen olemassaololleen? Mielenrauhan? Ehkä jonkin ohjenuoran, jonka mukaan elää?

Elämän perspektiivistä merkityksellinen tekeminen on sitä joka, ylläpitää elämää, omaa tai muiden. Ihmiselämän kantilta ajateltuna se tarkoittaa pitkälti tarpeiden tyydyttämistä.

Perustarpeiden tyydyttämisen lisäksi ihminen tuppaa puuhastelemaan jonkin muunkin parissa, oli se sitten töitä, harrastelua tai vapaaehtoistoimintaa. Merkityksellisen tekemisen kautta ihminen saa ehkä kokemuksen siitä, että hän on itse merkityksellinen ja tärkeä tämän elämän kannalta. Ja saahan siitä toisten ihmisten huomioimisesta, auttamisesta ja ilahduttamisesta itselleenkin hyvän mielen, ainakin joskus.

merkityksellisyyden jäljillä

Mutta mitäs sitten, jos ihminen ja hänen elämänsä olisivatkin jo itsessään niin merkityksellisiä asioita, ettei niille tarvitse enää hakea muita merkityksiä? Merkityksellisyyshän tulee sitä kautta, että joku taho sen määrittelee. Eikö siis ihminen voisi todeta, että hänen elämänsä jo tällaisenaan on niin merkityksellistä kuin olla ja voi. Ihan joka ikinen hetki.

Entä jos jokainen ihminen olisi jo tärkeä? Riippumatta siitä, mitä tekee? Tai siitä, tekeekö mitään?

Eikö tällainen ajatus tee ihmisestä passiivisen? En jaksa uskoa niin. Ehkä niin ajattelevat kuitenkin stressaisivat vähemmän siitä, ovatko he tekemässä juuri oikeita asioita. Heillä on yhtä lailla elämää elettävänään ja aikaa kulutettavanaan, joten hekin todennäköisesti ajautuisivat tekemään jotain, joka täyttää heidän tarpeensa ja josta he pitävät. Sehän voi aivan hyvin olla jotain sellaista, joka edesauttaa heitä ja muita jatkamaan elämäänsä tällä planeetalla.

Entä jos eläisitkin elämääsi kykyjesi mukaan parhaalla mahdollisella tavalla jo tällä hetkellä?
Miltä se tuntuisi?

Leave a Reply